Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Gołąbki drobiowe

Skład na 10 porcji: duża główka kapusty, po 3/4 szklanki ryżu i kaszy, 1 kg piersi kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawa do gyrosa, po łyżeczce suszonego: majeranku, lubczyku, bazylii, sól, pieprz, olej, 3 łyżki masła.

Reklama

Z kapusty wykrawam głąb i parzę ją wrzątkiem. Gdy liście zmiękną, odrywam je od główki i wycinam grube nerwy. Ryż z kaszą gotuję na sypko.

Piersi kurczaka mielę. Obrane cebule drobno kroję i podrumieniam na oleju. Do miski wrzucam mięso, kaszę, cebulę, ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję przyprawy i wyrabiam. Farsz nakładam na liście, zawijam w rulonik i zaginam boki.

Dno żaroodpornego naczynia smaruję masłem, układam najmniejsze liście kapusty, a na nie gołąbki. Zalewam niewielką ilością wody i przykrywam liśćmi kapusty. Duszę 2 godziny w piekarniku, w 180ºC, pod przykryciem. Podaję z sosem pomidorowym.

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.