Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Gołąbki drobiowe

Skład na 10 porcji: duża główka kapusty, po 3/4 szklanki ryżu i kaszy, 1 kg piersi kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, przyprawa do gyrosa, po łyżeczce suszonego: majeranku, lubczyku, bazylii, sól, pieprz, olej, 3 łyżki masła.

Reklama

Z kapusty wykrawam głąb i parzę ją wrzątkiem. Gdy liście zmiękną, odrywam je od główki i wycinam grube nerwy. Ryż z kaszą gotuję na sypko.

Piersi kurczaka mielę. Obrane cebule drobno kroję i podrumieniam na oleju. Do miski wrzucam mięso, kaszę, cebulę, ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję przyprawy i wyrabiam. Farsz nakładam na liście, zawijam w rulonik i zaginam boki.

Dno żaroodpornego naczynia smaruję masłem, układam najmniejsze liście kapusty, a na nie gołąbki. Zalewam niewielką ilością wody i przykrywam liśćmi kapusty. Duszę 2 godziny w piekarniku, w 180ºC, pod przykryciem. Podaję z sosem pomidorowym.

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.