Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Glazurowana pierś

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat, ciemny sos balsamiczny.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1 Filet z kurczaka umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdą porcję natrzyj z dwóch stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

2 Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż filety. Smaż z dwóch stron po 30 sekund, aby białko na powierzchni mięsa się ścięło, a cenne soki pozostały w środku.

Reklama

3 Dodaj sok z cytryny oraz miód, wlej 50 ml wody. Składniki wymieszaj. Patelnię przykryj pokrywką. Duś całość na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, aż sos wyparuje, a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć). Każdy filet obtocz powstałą glazurą.

4 Szparagi oczyść, ugotuj w osolonej wodzie (15 min), ostudź, pokrój. Pomidorki umyj przekrój na połówki. Sałaty opłucz. Warzywa wymieszaj, oprósz solą i pieprzem, polej sosem. Podawaj do mięsa.

czas ok. 30 min; porcja – 350 kcal, cena 6 zł

Salsa z ogórków

Do piersi możesz też podać pikantną salsę. Pokrój w kostkę 2 ogórki, posiekaj pęczek szczypiorku, papryczkę chili oraz 2 ząbki czosnku. Składniki wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.