Reklama
  • Piątek, 26 kwietnia 2013 (11:24)

    Galantyna z kurczaka

Składniki: kurczak (1,5-2 kg), 3 łyżki kaszy manny,łyżeczka granulowanego czosnku, jajko, 2 udka kurczaka, majeranek, mielona papryka, wegeta, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka.

Z kurczaka usuń kości, aby nie uszkodzić skóry. Posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na 2 godziny. Z udek wykrój kości, mięso zmiel. Dodaj kaszę manną. Farsz przypraw majerankiem, wegetą, czosnkiem.

Reklama

Z piersi kurczaka zetnij trochę mięsa i rozłóż równomiernie na całej tuszce. Na to nałóż farsz. Mocno zwiń mięso w rulon, owiń dokładnie nitką lub włóż do siatki do pieczenia. Zewnętrzną stronę obsyp przyprawą do kurczaka.

Włóż galantynę do rękawa piekarniczego. Piecz 60 min w 180˚C. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub ryżem. Bardzo smaczna jest też na zimno.

Porcje 10 Przygot. 120 min Cena 2,10 zł Kalorie 350 kcal

Przepis nadesłała Sylwia Wójcik z Wielkiej Wsi.

Takie jest życie
Więcej na temat:Lorie | ceny | przepis | WSI | z | kurczak

Zobacz również

  • Piersi z żurawiną

    Składniki: 3 piersi z kurczaka, 9 łyżek żurawiny, czosnek, 2 łyżeczki chrzanu ze słoika, przyprawa Kulinarne Inspiracje: kurczak ze śliwką w boczku lub suszone: czosnek, papryka, tymianek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.