Reklama
  • Wtorek, 23 lipca 2013 (14:05)

    Galantyna drobiowa

Składniki na 10 porcji: • 1 cały kurczak • 25 dag piersi kurczaka • 10 dag babki drożdżowej lub chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • 1 białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwi • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny do dekoracji • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez .

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przyrządzanie:

1. Kurczaka umyj, odetnij szyję i skrzydła. Ułóż tuszkę grzbietem do góry na deseczce. Ostrym nożem przetnij wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Cały płat oczyść i opłucz. Wytrybuj udka.

Reklama

2. Okrawki mięsa i filet z kurczaka drobno pokrój i zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem oraz drobno pokrojonymi śliwkami i żółtkami. Dopraw. Dodaj pianę ubitą z białek.

3. Masę rozsmaruj na płacie mięsa ze skórą. Zroluj i zawiń ją w natłuszczoną ściereczkę, po czym zwiąż jak baleron.

4. Oczyść warzywa. Zalej wrzątkiem. Posól, dodaj kości z kury i gotuj 25 minut.

5. Wywar przecedź i włóż galantynę. Gotuj ok. 50 minut na wolnym ogniu.

6. Po ugotowaniu ostudź w wywarze, obciążając deseczką. Wyjmij, odwiń, pokrój na ukośne porcje i ułóż na półmisku.

7. Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, ubijając trzepaczką. Dodaj namoczoną żelatynę, rozmieszaj. Przecedź i ostudź.

8. Tężejącą galaretą zalej galantynę. Udekoruj majonezem, natką i żurawiną.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: ● 2 piersi kurczaka ● 1 łyżka miodu ● gałązka świeżego tymianku ● 1/2 łyżeczki soli ● 1/2 łyżeczki pieprzu ● 1 łyżeczka papryki ● 2-3 łyżki oleju więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.