Reklama
  • Niedziela, 25 marca 2012

    Flaczki z kurczaka z warzywami

Nie masz przekonania do prawdziwych flaczków? Wypróbuj ten przepis!

Zdjęcie

Flaczki z kurczaka /Smacznego
Flaczki z kurczaka
/Smacznego


Składniki na 6 porcji:


Reklama

  •  1 mały kurczak,
  •  1 pęczek włoszczyzny,
  •  1 cebula,
  •  2 marchwie,
  •  1 pietruszka,
  •  pół selera,
  •  3 - 4 łyżki startego żółtego sera,
  •  3 łyżki masła,
  •  2 łyżki mąki,
  •  2 - 3 ząbki czosnku,
  •  1 - 2 liście laurowe,
  •  5 - 6 ziaren ziela angielskiego,
  •  2 - 3 goździki,
  •  gałka muszkatołowa, sól, pieprz;

Przygotowanie:


1. Ugotować rosół. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Dodać przyprawy i gotować rosół na wolnym ogniu przez 50 minut.
2. Pozostałe warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w zapałkę. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć warzywa i podsmażyć, mieszając przez 5 minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką i mieszając zasmażyć na złoty kolor.
3. Rosół ostudzić, zdjąć oczka tłuszczu, przecedzić. Ponownie zagotować i dodać do niego podsmażone warzywa.
4. Mięso kurczaka obrać z kości, pokroić na paseczki, włożyć do zupy i razem zagotować. Doprawić do smaku. Posypać startym żółtym serem.


Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 3 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, 3 pojedyncze filety z kurczka, 1 duża cebula, 200 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.