-
Wtorek, 13 stycznia 2015 (11:05)
Filety z kurczaka z makaronem w sosie grzybowym
Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek, 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 2 cebule, 1/2 pęczka szczypiorku, 40 dag makaronu grube wstążki, 1 łyżka mąki pszennej, 100 ml białego wina, 2 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki oleju, 4 łyżki startego twardego sera (najlepiej parmezanu), sól, pieprz, cukier.
1. Mrożone kurki rozmroź (jeśli używasz pieczarek, oczyść je i ew. pokrój na kawałki). Cebule obierz, posiekaj. Filety umyj, osusz, posyp solą. Smaż je na oleju po 6 minut z każdej strony. W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Wrzątek posól, wrzuć wstążki. Zamieszaj, ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Usmażone mięso zawiń w folię aluminiową, aby nie wystygło. Na tym samym tłuszczu podsmaż grzyby. Dodaj cebule. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej wino oraz śmietanę. Gotuj 5 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z filetami z kurczaka. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem.

Czytaj również
Zobacz również
-
Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej
Twój komentarz może być pierwszy