Reklama
  • Wtorek, 13 stycznia 2015 (11:05)

    Filety z kurczaka z makaronem w sosie grzybowym

Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonych kurek albo świeżych pieczarek, 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 2 cebule, 1/2 pęczka szczypiorku, 40 dag makaronu grube wstążki, 1 łyżka mąki pszennej, 100 ml białego wina, 2 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki oleju, 4 łyżki startego twardego sera (najlepiej parmezanu), sól, pieprz, cukier.

1. Mrożone kurki rozmroź (jeśli używasz pieczarek, oczyść je i ew. pokrój na kawałki). Cebule obierz, posiekaj. Filety umyj, osusz, posyp solą. Smaż je na oleju po 6 minut z każdej strony. W tym czasie zagotuj wodę na makaron. Wrzątek posól, wrzuć wstążki. Zamieszaj, ugotuj według przepisu na opakowaniu.

2. Usmażone mięso zawiń w folię aluminiową, aby nie wystygło. Na tym samym tłuszczu podsmaż grzyby. Dodaj cebule. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Dolej wino oraz śmietanę. Gotuj 5 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z filetami z kurczaka. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem.

Reklama

Naj

Zobacz również

  • 6 podudzi kurczaka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 łyżki oleju, 50 dag pomidorów bez skórki (w kawałkach), 10 dag ryżu, 1 puszka (ok. 240 ml) ananasa w plasterkach, curry. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.