Reklama
  • Środa, 4 grudnia 2013 (12:05)

    Filety z kurczaka w płaszczyku z polenty

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag), 20 dag kaszki kukurydzianej (polenty), 3 gałązki natki pietruszki, 20 dag mąki pszennej, 2 jajka, po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i cynamonu, 1/4 łyżeczki suszonego chili, 4 łyki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie: 25 min; Cena porcji: ok. 2,50 zł; Porcja: 560 kcal;

Reklama

1. Natkę pietruszki opłucz, osusz, poodrywaj listki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Mocno rozbij. Lekko oprósz solą i pieprzem. Na płatach mięsa rozłóż 2/3 listków natki. Kotlety złóż na pół.

2. Mąkę wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli. Dosyp mielone ziele angielskie, cynamon i chili. Wysyp na płaski talerz. Na drugi talerz wysyp polentę. Jajka wbij na głęboki talerz i roztrzep widelcem.

3. Przygotowane kotleciki obtocz w mące z przyprawami. Zanurz w jajkach. Obłóż pozostałymi listkami natki i obtocz w kaszce kukurydzianej. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa.

4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po ok. 5–8 minut z każdej strony. Podawaj np. z sałatką pomidorową i z ziemniakami z wody albo makaronem.

Naj
Więcej na temat:filety | ceny | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 mała podwójna pierś z kurczaka, 1 puszka (240 g) fasolki, najlepiej czerwonej, 1 batat (słodki ziemniak), 1 marchewka, 1/2 czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.