Reklama
  • Czwartek, 11 czerwca 2015 (13:05)

    Filety z kurczaka w miodowej glazurze

40 dag ziemniaków, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, 20 dag kiszonej kapusty, 6 łyżek oleju, 20 dag mieszanki różnych sałat, 5 dag pieczonej czerwonej papryki, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki oliwy, 4 filety z kurczaka (po 12 dag każdy), 2 łyżki płynnego miodu.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1 Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Kapustę odcisnąć, poszatkować, dodać do ziemniaków. Dobrze wymieszać.

Z masy uformować 12 owalnych placuszków. Na patelni porcjami rozgrzewać 4 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kłaść placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na blachę i trzymać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C, żeby nie wystygły.

2 Pieczoną paprykę pokroić na kawałeczki. Ocet balsamiczny wymieszać z musztardą. Wlać oliwę. Sos przyprawić solą i pieprzem. Filety kurczaka opłukać, wytrzeć do sucha. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Smażyć 8-10 minut na pozostałym oleju.

Krótko przed końcem smażenia posmarować miodem. Liście sałat wymieszać z papryką i przygotowanym sosem. Filety pokroić w plasterki. Ułożyć je na talerzach. Podawać z sałatką oraz plackami ziemniaczano-kapuścianymi.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg), 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu, sól, mielony biały pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.