Reklama
  • Czwartek, 11 czerwca 2015 (13:05)

    Filety z kurczaka w miodowej glazurze

40 dag ziemniaków, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, 20 dag kiszonej kapusty, 6 łyżek oleju, 20 dag mieszanki różnych sałat, 5 dag pieczonej czerwonej papryki, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki oliwy, 4 filety z kurczaka (po 12 dag każdy), 2 łyżki płynnego miodu.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

1 Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Kapustę odcisnąć, poszatkować, dodać do ziemniaków. Dobrze wymieszać.

Z masy uformować 12 owalnych placuszków. Na patelni porcjami rozgrzewać 4 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kłaść placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na blachę i trzymać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C, żeby nie wystygły.

2 Pieczoną paprykę pokroić na kawałeczki. Ocet balsamiczny wymieszać z musztardą. Wlać oliwę. Sos przyprawić solą i pieprzem. Filety kurczaka opłukać, wytrzeć do sucha. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Smażyć 8-10 minut na pozostałym oleju.

Krótko przed końcem smażenia posmarować miodem. Liście sałat wymieszać z papryką i przygotowanym sosem. Filety pokroić w plasterki. Ułożyć je na talerzach. Podawać z sałatką oraz plackami ziemniaczano-kapuścianymi.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 10 podudzi kurczaka. Marynata: ● 75 ml oliwy ● sok z pomarańczy ● limonka ● cytryna ● kawałek korzenia imbiru ● świeża kolendra ● sól, pieprz. Salsa: ● 90 g ananasa z puszki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.