Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Filety z kurczaka po włosku

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 4 połówki suszonych pomidorów, 4 łyżki oleju, mielona słodka i ostra papryka, sól, pieprz.

Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja: 340 kcal. Cena porcji: 3,60 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz. Każdy filet rozetnij na płat. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Przykryj folią, włóż do lodówki.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Połowę boczku pokrój w kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.

2. Suszone pomidory posiekaj. Wymieszaj z boczkiem podsmażonym z cebulką i czosnkiem. Rozłóż na mięsie. Zwiń. Owiń resztą boczku, zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się podczas smażenia.

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane roladki, smaż 12 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. Podawaj z surówką oraz ziemniakami z wody.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, po 3/4 szkl. mleka 3,2% i wody gazowanej, 1 jajko, 3 łyżki oleju qszczypta soli; farsz: 50 dag piersi z kurczaka, 100 ml śmietany 18%, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.