Reklama
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (08:05)

    Filety z kurczaka o smaku miętowo-bazyliowym

Składniki na 6 porcji: 6 pojedynczych filetów z kurczaka, 6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, 2 duże pęczki bazylii, 2 gałązki mięty, 1 gałązka oregano, szczypta skórki z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 4 pomidory, 4 łyżki grubo startego parmezanu, sól, pieprz ziołowy

1.Filety z kurczaka opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem ziołowym. Włóż do miseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z 4 łyżkami oliwy, sokiem i skórką cytrynową oraz miodem. Zioła opłucz, osusz. Odłóż kilka gałązek bazylii, a od reszty ziół oderwij listki i drobno je posiekaj. Dodaj do marynaty. Polej mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Reklama

2. W tym czasie resztę bazylii posiekaj. Pomidory pokrój w kosteczkę. Wymieszaj je z pozostałą oliwą i bazylią. Lekko posól i oprósz pieprzem ziołowym.

3. Zamarynowane filety z kurczaka ułóż na tackach do grillowania. Postaw na mocno rozgrzanym ruszcie. Mięso piecz po ok. 5–7 minut z każdej strony.

Gotowe filety podawaj np. z makaronem spaghetti. Danie posyp kosteczkami pomidorów z bazylią oraz wiórkami parmezanu. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Naj
Więcej na temat:filety | z | danie | O

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kurczak • cytryna • oliwa • słodka papryka w proszku • przyprawa do kurczaka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.