Reklama
  • Środa, 16 października 2013 (08:05)

    Filety w cieście naleśnikowym

Składniki: 2 filety z kurczaka, 2 jajka, pół szklanki mleka , pół szklanki mąki, łyżka wegety i szczypta soli, olej do smażenia.

1. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę przesiej do głębokiej miski, wbij jajka, wlej mleko, wsyp szczyptę soli oraz wegety. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Nakryj naczynie i odstaw na około 30 min, aby ciasto dojrzało.

Reklama

2. Filety z kurczaka umyj, osusz. Przekrój na cienkie płaty. Każdy nakryj folią aluminiową i delikatnie rozbij trzonkiem noża tak, aby nie uszkodzić mięsa. Posyp lekko wegetą, odstaw.

3. Rozgrzej olej na patelni. Maczaj filety w cieście naleśnikowym i smaż je po obu stronach na złoty kolor. Podaj gorące z ziemniakami oraz sezonową surówką, np. z pomidorów, papryki oraz cebuli. Ciasto będzie bardziej efektowne i pachnące, jeśli wsypiesz do niego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Takie kotlety w cieście naleśnikowym możesz przyrządzić także z piersi indyka, ze schabu, mięsa od szynki lub z łopatki. Wyborne jest też tak przyrządzona cielęcina. Kotleciki są smaczne na gorąco i na zimno.

Porcje 4. Przygotowanie 40 min. Cena 1,80 zł. Kalorie 430 kcal.

Katarzyna Kosmala z Czarnolasu

Takie jest życie
Więcej na temat:filety | ceny | ciasto

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcjI: ■ kilogram skrzydełek ■ ostra przyprawa do kurczaka; ciasto: ■ po pół szklanki mleka i mąki ■ jajko; dodatkowo: olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.