Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Filety w bazyliowej skorupce

Składniki na 4 porcje 2 podwójne filety z piersi kurczaka (po ok. 50 dag), 2 duże pęczki bazylii, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki migdałów, 20 dag grubego makaronu, 1 cukinia, 3 jajka, 200 ml mleka, sól, pieprz.

1 Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, Resztę bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj migdały. Wlej 4 łyżki oliwy i zmiksuj na gładką pastę. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut.

Reklama

W tym czasie cukinię oczyść, odetnij końce, resztę pokrój na cieniutkie paski (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Paseczki cukinii dołóż do makaronu 2 minuty przed końcem gotowania.

2 Makaron z cukinią odcedź, osącz na sitku. Filety z kurczaka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Smaż na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy po 2–3 minuty z każdej strony. Mleko wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron z cukinią przełóż do żaroodpornej formy. Polej mlekiem z jajkami. Na tym ułóż filety. Posmaruj je pastą bazyliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut.

Przed podaniem zapiekankę udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii. Przygotowanie ok. 50 minut , 1 porcja ok. 720 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:filety | makaron

Zobacz również

  • Skład na 2 porcje: filet z piersi kurczaka, jajko, 100 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami, mleko, olej, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz, ser camembert o smaku orzechowym. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.