Reklama
  • Środa, 1 marca 2017 (13:00)

    Filety kurczaka na ostro

4 pojedyncze filety kurczaka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 jajko, 4 gałązki natki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 22,5 dag ziemniaków, 5 dag bułki tartej, 5 dag startego parmezanu, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 1 cebula, 50 dag pomidorów, 4 łyżki oleju, tymianek do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1 Filety z kurczaka opłukać, osuszyć. Musztardę wymieszać z jajkiem. Natkę pietruszki i tymianek posiekać. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć i wymieszać z tartą bułką, parmezanem i posiekanymi ziołami. Dodać kurkumę, musztardę z jajkiem oraz sól i pieprz do smaku.

Reklama

Filety ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Oblepić przygotowaną masą. Dobrze ją docisnąć do mięsa. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut.

2 Cebulę obrać, posiekać. Pomidory pokroić na połówki albo na duże kawałki. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim cebulę z pomidorami przez 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso wyjąć z piekarnika. Obłożyć podsmażonymi warzywami. Udekorować tymiankiem.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Roladki ze szparagami

    Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.