Reklama
  • Piątek, 10 maja 2013 (14:03)

    Filety drobiowe na ostro

Składniki na 4 porcje: 3/4 kg piersi kurczaka, po 2-3 łyżki sosu sojowego i oleju, szczypta chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Piersi kurczaka umyj i osusz, pokrój na plastry. Każdy rozbij lekko tłuczkiem na grubość około 1 cm.

Reklama

Olej połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym, sosem sojowym, chili, solą i pieprzem. Mięso zalej powstałą marynatą i wstaw do lodówki na całą noc. Zamiast octu winnego możesz do- dać pół kieliszka wina. Alkohol po- woduje, że mięso staje się wyjątkowo kruche. Podczas grillowania alkohol ulatnia się.

Następnego dnia płaty mięsa lekko osącz z zalewy i kładź na rozgrzany ruszt. Grilluj po ok. 8 min z każdej strony. Filety drobiowe podawaj z pieczonymi na grillu pomidorami, ziemniakami oraz sosem ziołowym lub pomidorowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 170 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:filety | Piersi | olej

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg), 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu, sól, mielony biały pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.