Reklama
  • Piątek, 10 maja 2013 (14:03)

    Filety drobiowe na ostro

Składniki na 4 porcje: 3/4 kg piersi kurczaka, po 2-3 łyżki sosu sojowego i oleju, szczypta chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie: Piersi kurczaka umyj i osusz, pokrój na plastry. Każdy rozbij lekko tłuczkiem na grubość około 1 cm.

Reklama

Olej połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym, sosem sojowym, chili, solą i pieprzem. Mięso zalej powstałą marynatą i wstaw do lodówki na całą noc. Zamiast octu winnego możesz do- dać pół kieliszka wina. Alkohol po- woduje, że mięso staje się wyjątkowo kruche. Podczas grillowania alkohol ulatnia się.

Następnego dnia płaty mięsa lekko osącz z zalewy i kładź na rozgrzany ruszt. Grilluj po ok. 8 min z każdej strony. Filety drobiowe podawaj z pieczonymi na grillu pomidorami, ziemniakami oraz sosem ziołowym lub pomidorowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 170 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:filety | Piersi | olej

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka, 25 dag fasolki szparagowej zielonej, 1 czerwona papryka, 2 paski pomarańczowej dyni, 5-6 suszonych pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, 1/3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.