Reklama
  • Poniedziałek, 9 lutego 2015 (08:00)

    Filet z serem pleśniowym

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 13 dag), 10 dag sera pleśniowego, 6-8 listków szałwii, 4 plasterki wędzonego boczku, 25 dag pieczarek, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki bazylii, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz, 20 dag ryżu na risotto, 100 ml białego wina, 0,5 l bulionu warzywnego, 5 dag śmietany kremówki, 4 małe gruszki z kompotu, 4 łyżki konfitury żurawinowej, świeże zioła do dekoracji.

Reklama

1. Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. W każdym wyciąć głęboką kieszeń, powtykać kawałki sera pleśniowego (może być z niebieską pleśnią, np. lazur, lub po prostu camembert) oraz listki szałwii. Filety owinąć plasterkami boczku.

2. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Tymianek i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać. W brytfance rozgrzać olej. Zrumienić na nim mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Dołożyć pieczarki, smażyć przez chwilę, czasem zamieszać. Wsypać ryż. Wlać białe wino oraz bulion. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanymi ziołami.

3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piec około 20 minut. Tuż przed końcem pieczenia polać kremową śmietaną. Danie wyłożyć na półmisek. Dokoła rozłożyć odsączone gruszki udekorowane żurawinową konfiturą. Ozdobić świeżymi ziołami.

Życie na gorąco
Więcej na temat:filety | z | Filety z kurczaka

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2-3 łyżki oliwy, 15 dag marynowanej czerwonej papryki, olej, po 4 plastry szynki i żółtego sera, pieprz, po 30 dag groszku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.