Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (15:05)

    Filet z salsą

Składniki 25 dag filetu z kurczaka, 15 dag ryżu dzikiego, puszka fasoli czerwonej, czerwona cebula, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżka oliwy. Marynata: po łyżeczce kolendry, słodkiej, wędzonej papryki, suszonego czosnku, po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku, ostrej papryki, białego pieprzu, limonka, 2 łyżki oliwy. Salsa awokado: 2 pomidory, czerwona cebula, 1/2 papryczki chili, świeża bazylia, łyżka soku z limonki, sól.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 40 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji ok. 3,40 zł • Przepis na 2 porcje

Marynata

Marynata: po łyżeczce kolendry, słodkiej, wędzonej papryki, suszonego czosnku, po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku, ostrej papryki, białego pieprzu, limonka, 2 łyżki oliwy. Salsa awokado: 2 pomidory, czerwona cebula, 1/2 papryczki chili, świeża bazylia, łyżka soku z limonki, sól.

Reklama

1 Filet kroję na kawałki. Składniki marynaty mieszam (z limonki ścieram skórkę i wyciskam sok z jej połowy, przyprawy ucieram w moździerzu). Nacieram tym mięso, owijam folią i odstawiam na godz. Grilluję filet na patelni grillowej.

2 Gotuję ryż. Fasolę osączam. Na oliwie szklę posiekaną cebulę, dodaję koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż, roztarty kmin rzymski. Smażę ok. 2 min.

3 Salsa: obrane pomidory, cebulę, awokado kroję w kostkę, papryczkę siekam, mieszam. Dodaję posiekaną bazylię, sok z limonki i sól.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Ewelina Pędzikowska z Kutna

Więcej na temat:marynata | z | salsa | Salsa | koszt | przepis | marynaty | filety

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: 20 dag miąższu z dyni hokkaido, 10 dag filetu z kurczaka, 4 dag mieszanki ryżu dzikiego i białego, 100 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego , 3 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.