Reklama
  • Wtorek, 7 marca 2017 (14:05)

    Filet z kurczaka z zieloną soczewicą i warzywami

Składniki na 4 porcje: 8 gałązek tymianku ● 3 łyżki miodu ● 2 łyżki octu balsamicznego ● 2 łyżki oliwy ● sól ● pieprz ● 4 piersi kurczaka ● szklanka zielonej soczewicy ● 400 g dyni ● 4 łodygi selera naciowego ● 4 czerwone cebule.

1. Połowę tymianku posiekaj, wymieszaj z łyżką miodu i octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą mięso, odstaw na 30 minut.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Soczewicę zalej wodą i gotuj 25 minut. Dynię pokrój w kostkę, łodygi selera w grube plastry. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Odcedź soczewicę. Przełóż do żaroodpornego naczynia pokrojone warzywa: dynię, seler, cebulę. Wymieszaj je z resztą tymianku, miodu i łyżką oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Piecz ok. 35 minut.

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Podsmaż mięso z obu stron. Przełóż je do naczynia z warzywami 10-12 minut przed końcem pieczenia.

4. Rozłóż najpierw na talerze warzywa z soczewicą. Mięso pokrój w grube plastry i ułóż na wierzchu.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.