Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:00)

    Faszerowany kurczak

Składniki na 4-5 porcji: 1 kurczak (ok. 1,5 kg), 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, 10 dag ryżu, ½ łyżeczki kurkumy, 1 średnia marchewka, 1 mała pietruszka, 2 gałązki selera naciowego, 1 mała cebula, 4 łyżki oleju, ¼ szklanki bulionu, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj olejem (2 łyżki), solą oraz  mieloną papryką. Przełóż do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

2. Ryż ugotuj na półtwardo zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do wody, w której będzie gotował się ryż dodaj kurkumę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski tzw. julienne. Seler naciowy opłucz, osusz, pokrój w talarki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć marchewkę, pietruszkę oraz seler naciowy i mieszając smaż 2-3 min.

3. Do miski włóż ryż, dodaj przestudzone warzywa, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wnętrze kurczaka wypełnij przygotowanym farszem. Rozcięcie zaszyj lub zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż nitką, by nie odstawały od brzucha.

Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia i wlej bulion. Przykryj, piecz ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, odkryj i piecz jeszcze 30-40 min, od czasu do czasu polewając sosem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 600 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:kurczak | kurczaki

Zobacz również

  • Piersi z żurawiną

    Składniki: 3 piersi z kurczaka, 9 łyżek żurawiny, czosnek, 2 łyżeczki chrzanu ze słoika, przyprawa Kulinarne Inspiracje: kurczak ze śliwką w boczku lub suszone: czosnek, papryka, tymianek,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.