Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Faszerowane piersi

Składniki: 3 podwójne piersi kurczaka, 1,5 szklanki mleka, 1/3 szkl. kaszy pęczak, 30 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, mielona słodka papryka, bulion

1. Piersi kurczaka opłucz, oczyść z ewentualnych błonek. Każdą pierś rozkrój tak, by powstał płat mięsa. Delikatnie rozbij go tłuczkiem. Włóż do miski, zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.

2. Kaszę przepłucz na sicie, wrzuć do garnka, zalej, szklanką wody. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej, przestudź.

Reklama

3. Przestudzoną kaszę wymieszaj starannie ze zmieloną wołowiną. Cebulę obierz, poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju. Dodaj do mięsa z kaszą. Wbij jajko, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4. Piersi wyjmij z mleka, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i papryką. Na każdym płacie ułóż porcję przygotowanego farszu. Zwiń mięso, formując roladki. Obwiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do brytfanki. Podlej szklanką bulionu. Piecz pod przykryciem 60 minut w temp. 180 st.

6 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 3,10 zł.

Ten sam farsz doskonale nadaje się do przyrządzania gołąbków. Kasza świetnie komponuje się bowiem z białą, włoską, a także czerwoną kapustą. Szykując nadzienie do gołąbków, przygotuj jednak podwójną porcję składników.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.