Reklama
  • Wtorek, 27 października 2015 (11:05)

    Drobiowy kociołek na ostro

Składniki na 10 porcji : 4 cebule, 1 ząbek czosnku, 50 dag marchewki, 50 dag pietruszki, 50 dag rzepy, 50 dag białej kapusty, 4 łodygi selera naciowego, 40 dag brokułów, 1 kg filetów z piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz kajeński, 3 litry bulionu drobiowego (odtłuszczonego i z małą ilością soli), 1 papryczka chili, 6 łyżek soku cytrynowego, natka i koperek do dekoracji.

Reklama

1 Cebule i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki oraz pietruszki oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki. Rzepę potnij w plastry, następnie obierz i pokrój w słupki (na tzw. zapałkę). Kapustę oczyść, opłucz, grubo poszatkuj. Łodygi selera naciowego obierz i pokrój na kawałki. Brokuły podziel na różyczki. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha i osusz.

2 W garnku rozgrzej olej. Włóż filety, usmaż je na rumiano z obu stron. Mięso oprósz solą i pieprzem kajeńskim. Dołóż czosnek i cebulę, chwilę razem podsmaż. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i rzepę. Mieszając, smaż przez minutę. Po tym czasie dodaj brokuły oraz kapustę. Wlej bulion, poczekaj, aż całość zawrze i gotuj jeszcze 20 minut na dużym płomieniu.

3 W tym czasie chili oczyść z pestek, strączek potnij w cienkie plasterki i dodaj do gotujących się warzyw z mięsem. Wyjmij filety z kurczaka, lekko przestudź je. Danie przypraw solą, pieprzem kajeńskim i sokiem cytrynowym. Mięso pokrój w plasterki, ponownie włóż do warzyw. Potrawę nałóż do talerzy. Każdą porcję udekoruj koperkiem i natką.

Przygotowanie ok. 40 minut , 1 porcja ok. 340 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:na

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag szpinaku, 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 cebula, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki ziołowego twarożku, 4 łyżki gęstej śmietany, sos sojowy, sól, pieprz, gałka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.