Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Drobiowe udka po gospodarsku

Składniki na 4 porcje: 1 duża puszka białej fasoli, 4 udka z kurczaka, 500 ml bulionu warzywnego, 400 ml przecieru pomidorowego, 25 dag pomidorów koktajlowych, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 8 dag wędzonego boczku, 5 gałązek majeranku, sól, pieprz, olej do smażenia, słodka i ostra mielona papryka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka octu.

Reklama

1. Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Fasolę przełóż na durszlak, opłucz zimną wodą i pozostaw, by ociekła.

2. Udka kurczaka opłucz, oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj je solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Usmaż na nim udka z obu stron (ok. 15 min). Przełóż je na talerz.

3. Na tłuszczu ze smażenia udek zrumień pokrojony boczek, także go przełóż na talerz. Do rondla wsyp natomiast cebulę i czosnek, zeszklij je. Wlej bulion, przecier pomidorowy i ocet. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, obiema paprykami, a także cukrem i solą.

4. Do sosu przełóż usmażone udka, dodaj także fasolę i boczek. Duś na małym ogniu ok. 30 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj umyte pomidory koktajlowe.

5. Majeranek opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Posyp nimi gotowe już danie. Podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.