Reklama
  • Środa, 3 lipca 2013 (10:07)

    Drobiowe talarki w sosie truskawkami

SKŁADNIKI (6 porcji): 15 dag szczawiu polnego, 2 ogórki, 1/2 pęczka dymki, 200 ml śmietany 18 proc., 4 jajka, 1 l wywaru warzywnego, sól, czerwony pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

Truskawki pozbaw szypułek. Dokładnie umyj i osącz je na sicie. Mięso opłucz, osusz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obydwu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce, żeby nie ostygło.

Z patelni odlej tłuszcz i postaw ją ponownie na kuchence. Zalej winem i doprowadź do wrzenia. Wlej szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną.

Truskawki pokrój w kostkę (ok. 1/2 cm). Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone truskawki. Całość jeszcze raz zagotuj.

Podawaj talarki mięsa przełożone sosem, udekorowane miętą lub melisą z ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem.

Czas przygotowania: 35 minut. 395 kcal/1 porcja.

Tele Tydzień
Więcej na temat:k

Zobacz również

  • Pierś z kurczaka • 0,5 kg łopatki wieprzowej • kilka plastrów wędzonego boczku • cukinia • papryka • cebula • ananas • liście świeżego szpinaku • słodka i ostra papryka w proszku • czosnek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.