Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Drobiowe eskalopki posypane kokosem

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 1 puszka (ok. 250 ml) ananasa w plasterkach, 1 puszka (ok. 400 ml) moreli, 2 jajka, 5 dag mąki pszen., 10 dag wiórków kokosowych, 5 łyżek oleju, 250 ml bulionu drobiowego, 1 dymka, 10 dag śmietany kremówki, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, szczypta cukru, 1-2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, 2 banany, sól, pieprz, trochę wiórków kokosowych do posypania dania oraz mięta do dekoracji.

1 Plasterki ananasa oraz morele przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną. Zachowaj po 75 ml zalewy z moreli i ananasa do przygotowania sosu. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.

Reklama

2 Jajka wbij na talerz i roztrzep widelcem. Kotleciki oprósz mąką. Zanurz w jajkach, a potem obtocz w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż eskalopki i usmaż je na rumiano z obu stron. W tym czasie dymkę oczyść, potnij na kawałeczki. Banany obierz, przetnij wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Podsmaż na nim przygotowane owoce. Zdejmij je z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Na tym samym tłuszczu podsmaż kawałeczki dymki. Oprósz je curry. Krótko zasmaż. Dolej obie zalewy z owoców, bulion i śmietanę. Sos zagotuj, przypraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Zagęść zasmażką błyskawiczną. Gotuj na małym płomieniu przez minutę.

Eskalopki podawaj z owocami. Całość polej sosem curry. Gotowe danie posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj listkami mięty. Przygotowanie ok. 45 minut , 1 porcja 700 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.