Reklama
  • Czwartek, 15 maja 2014 (13:05)

    Devolaje maślane

Składniki: 2 małe filety z piersi kurczaka, 2 łyżki schłodzonego masła, sól, pieprz, tymianek lub oregano, mąka, bułka tarta, jajko, olej do smażenia

Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj, osusz. Delikatnie rozbij przez przezroczystą folię spożywczą (aby nie podziurawić mięsa). Płaty posyp solą, pieprzem, ziołami.

Na środek płata mięsnego połóż trochę zmrożonego masła. Zwiń w rulonik, zepnij wykałaczką. Wstaw na pół godziny do lodówki. Następnie kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smaż na złoty kolor na gorącym oleju i od razu podawaj na stół.

Reklama

Masło owinięte w płat mięsa sprawia, że kotlet devolaj po usmażeniu jest bardzo soczysty. Po przekrojeniu wypływa z niego smakowity maślany sos. Ale zamiast świeżej natki lub koperku możesz wzbogacić smak masła innymi składnikami. Doskonale nadaje zmiażdżony ząbek czosnku, skórka starta z cytryny albo posiekany szczypiorek.

Dewolaj podaj na talerzu wyłożonym liśćmi zielonej sałaty. Smaczny jest z ryżem, ziemniakami.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Pierś z kurczaka • 0,5 kg łopatki wieprzowej • kilka plastrów wędzonego boczku • cukinia • papryka • cebula • ananas • liście świeżego szpinaku • słodka i ostra papryka w proszku • czosnek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.