Reklama
  • Środa, 11 września 2013 (11:00)

    De volaille z kurczaka

Składniki: 3 piersi z kurczaka, kostka sera śmietankowego topionego, 1/4 kostki masła, pół pęczka natki pietruszki, 2-3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, jajko do panierowania kotletów, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia, wykałaczki.

Reklama

Mięso umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy lekko rozbij przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz je lekko solą i pieprzem, nakryj i odstaw w chłodne miejsce.

Przygotuj farsz do kotletów: pokrój topiony serek, drobniutko posiekaj natkę. Oba składniki włóż do miski. Dodaj masło i utrzyj całość na gładki krem. Wsyp starty żółty ser, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.

Na każdy plaster mięsa połóż trochę farszu. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Na talerzu roztrzep jajko, na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet zanurzaj w jajko, potem w bułce tartej.

W małym, ale głębokim rondelku rozgrzej 250 ml oleju. Na gorący tłuszcz kładź porcjami przygotowane kotlety i smaż na złoty kolor.

Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Podaj z ziemniakami, frytkami oraz sezonową surówką.

Czas przygotowania 50 min. Ilość porcji 7. Cena za porcję 2,30 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:z

Zobacz również

  • ●filet z kurczaka ●słoiczek suszonych pomidorów w oleju ●100 g sera typu feta ●6 ząbków marynowanego czosnku ●chili ●sól, pieprz ●olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.