Reklama
  • Wtorek, 19 maja 2015 (13:05)

    Curry cebulowo-czosnkowe

•40 dag filetów piersi z kurczaka •3 cebule dymki ze szczypiorkiem •5 ząbków czosnku •3 łyżki śmietany 18 proc. •1/2 szkl. bulionu drobiowego •10 dag ryżu •sól, pieprz •przyprawa do kurczaka z curry •olej do smażenia.

1 Filety z kurczaka myję, wycieram do sucha. Mięso kroję w kostkę, przekładam do miseczki. Potem posypuję przyprawą do kurczaka i dokładnie mieszam. Odkładam na bok. Cebule kroję w kosteczkę, a szczypiorek z dymek grubo siekam. W garnku gotuję posoloną wodę. Na wrzątek wsypuję ryż, mieszam go. Czekam, aż całość ponownie zawrze, po czym zmniejszam płomień i gotuję do miękkości (około 25 minut).

2 Na patelni rozgrzewam trochę oleju. Wrzucam cebulę i mieszając smażę ją, aż stanie się szklista. Dodaję kurczaka, podlewam bulionem i duszę ok. 20 minut na małym płomieniu.

Reklama

3 W czasie duszenia czosnek przeciskam przez praskę, dodaję do składników na patelni. Pod koniec dolewam śmietanę. Duszę całość jeszcze chwilę. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i ew. jeszcze odrobiną przyprawy do kurczaka. Gotowe curry oraz ryż wykładam na talerze. Potrawę posypuję szczypiorkiem.

Wioleta Szczepańska z Mroczna

Naj
Więcej na temat:curry | filety | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 selera lub 2 pasternaki, 1 por, 15 dag małych pieczarek, 3 jajka, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki pszennej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.