Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Coq au vin- francuski przebój – kurczak w winie

●młoda kura lub duży kurczak ●150 g boczku ●200 g szalotek lub małych cebulek ●250 g pieczarek ●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina ●2 łyżki masła ●4 łyżki oleju ●2 ząbki czosnku ●łyżka mąki ziemniaczanej ●tymianek, estragon i lubczyk w proszku ●pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty

1 Tuszkę podziel na 6 części, natrzyj solą. Z wina, 2 łyżek oleju i przypraw zrób marynatę, zanurz w niej mięso. Po 2 godz. wyjmij, marynatę zachowaj. Mięso zrumień na oleju. Boczek pokrój, stop w rondlu, usmaż na nim cebulki, po czym dodaj pokrojone pieczarki i zrumień. Dołóż mięso, marynatę, zmiażdżony czosnek, dopraw. Uduś.

Reklama

2 Masło utrzyj z mąką, powoli dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw, podaj z ziemniakami lub batatami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • ●filet z kurczaka ●słoiczek suszonych pomidorów w oleju ●100 g sera typu feta ●6 ząbków marynowanego czosnku ●chili ●sól, pieprz ●olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.