Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Chrupiące skrzydełka z serowym dipem

Składniki: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2 łyżki majonezu

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 530 kcal, cena 5 zł.

1. Chili umyj, pozbaw nasionek, posiekaj. Otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i curry.

Reklama

2. Połącz kefir z posiekanym chili i tymiankiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do przy- gotowanej marynaty włóż skrzydełka. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.

3. Do głębokiego talerza wsyp 1-2 szklanki mąki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

4. Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą i pieprzem. Podawaj do skrzydełek.

Frytownica przyda się nie tylko do ziemniaków. Głęboki i odpowiednio rozgrzany olej sprawi, że usmażone w niej skrzydełka będą wyjątkowo chrupiące. We frytownicy możesz też przyrządzać warzywa, ryby oraz owoce morza.

Dobra rada. Do smażenia doskonale nadają się też małe fileciki z piersi.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Roladki ze szparagami

    Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.