Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2014 (14:06)

    Chrupiące piersi z kurczaka w miodowej panierce

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki miodu, jajko, sól, paczka płatków kukurydzianych miodowych z orzeszkami.

1. Delikatnie rozbijam pierś, kroję ją na paski. Robię marynatę ze śmietany i miodu. Obtaczam w niej kurczaka i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

2. Płatki kukurydziane rozdrabniam (np. w torebce śniadaniowej, wałkiem do ciasta). Jajko roztrzepuję w osobnej miseczce.

Reklama

3. Przygotowuję blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paski kurczaka obtaczam najpierw w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych i układam na blasze.

4. Kawałki kurczaka piekę 20 min w temperaturze 200°C. Słodkie nugetsy podaję z sosem tajskim chili oraz pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie 40 min • Porcja 400 kcal • Przepis na 5 porcji.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Czesława Ulas z Pabianic

Więcej na temat:przepis | Piersi | pierś

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.