Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (11:05)

    Chrupiące paluszki z kurczaka

Skład na 6 porcji: ● 500 g piersi z kurczaka ● 1/2 paczki płatków kukurydzianych ● 2 jajka ● 2 łyżki mąki ● sól i pieprz do smaku ● tłuszcz do smażenia

1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy ostrym nożem w paski. Płatki kukurydziane kruszymy ręką lub wałkiem do ciasta. Jajka mieszamy z solą i pieprzem.

Reklama

2. Paseczki kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy do zrumienienia w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.

3. Do przekąski można podać dipy. Dip ziołowy zrobimy, mieszając 200 ml majonezu, łyżkę posiekanych ziół, np.: koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz.

4. Dip żurawinowy powstanie z połączenia 100 ml majonezu, 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego, 3 łyżek żurawiny do mięs, soli, pieprzu i cukru do smaku. Do paluszków podajemy obydwa sosy.

Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł.

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.