Reklama
  • Wtorek, 14 marca 2017 (13:00)

    Chińszczyzna po polsku

Składniki na 4 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 3-4 łyżki pędów bambusa (ze słoika), 1 marchewka, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego; sos: 2 łyżki białego octu winnego, po 1 łyżeczce miodu i keczupu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/3 szkl. wody.

1 Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Przyprawę chińską wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym. Polej mięso, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

Reklama

2 Marchewkę obierz i pokrój w słomkę. Papryki pokrój na krótkie paski. Patelnię rozgrzej, wrzuć mięso, po minucie dodaj papryki z marchewką, osączony bambus i kukurydzę. Wymieszaj, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na wolnym ogniu pod przykryciem.

3 Zrób sos: wodę energicznie wymieszaj z mąką. Połącz z resztą składników i powoli podgrzewaj, ciągle mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, wlej go do mięsa z warzywami i duś kolejne 20 minut. Staraj się ciągle mieszać, by w sosie nie powstały grudki. Przed podaniem posyp kolendrą.

czas przygot.

Naj

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.