Reklama
  • Poniedziałek, 7 października 2013 (09:05)

    Aromatyczne udka z kurczaka

Składniki: 8 pałeczek z kurczaka, 2 cytryny, łyżeczka rozmarynu, zioła, 4 ząbki czosnku, 2 ostre papryczki, sól, pieprz, olej.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu.

Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka. Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut.

Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.

Na żywo
Więcej na temat:udka z kurczaka | danie | z | Ca

Zobacz również

  • Składniki: 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg), 10 ząbków czosnku, 12 dag masła, 200 ml białego wina 38 gałązek natki 310 dag parmezanu, sól, mielony biały pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.