Reklama
  • Poniedziałek, 7 października 2013 (09:05)

    Aromatyczne udka z kurczaka

Składniki: 8 pałeczek z kurczaka, 2 cytryny, łyżeczka rozmarynu, zioła, 4 ząbki czosnku, 2 ostre papryczki, sól, pieprz, olej.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki oleju połącz z sokiem z cytryny i połową rozmarynu.

Całość dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej udka i odstaw na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż udka na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i przełóż do niego udka. Oprósz je pozostałym rozmarynem i wszystko wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C przez około 30 minut.

Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki skórkę z cytryny i piecz jeszcze ok. 10 minut. Danie podawaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Udekoruj ziołami.

Na żywo
Więcej na temat:udka z kurczaka | danie | z | Ca

Zobacz również

  • Szaszłyki drobiowe

    Składniki: podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka soku z cytryny, cebula, łyżeczka curry, łyżka oliwy, sól. Sos: cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.